Statiegeld op blik

Statiegeld op blik

Meest gestelde vragen & downloads

Heeft u na het lezen van de meest gestelde vragen een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Aanmelden

Wat is de maatschappelijke doelstelling van het statiegeldsysteem op blik?

Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.

Wat wordt de inzameldoelstelling van het statiegeldsysteem op blik?

De jaarlijkse inzameldoelstelling is vanaf 2024 een inname van 90% van alle +/- 2,5 miljard in Nederland op de markt gebrachte drankblikjes.

Waar kan ik mijn statiegeldblikjes straks inleveren?

U kunt uw statiegeldblikjes straks inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

1. Algemeen

Hoe herken ik een statiegeldblikje?

Een statiegeldblikje herkent u straks aan het onderstaande statiegeldlogo:

 

2. Product

Welke blikjes vallen straks wel en welke niet onder het statiegeldsysteem?

De statiegeldverplichting betreft straks alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdranken) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en “ready to drink” sap).

 

De statiegeldverplichting geldt straks niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om rechtstreeks uit het blik te worden gedronken (zoals limonadesiroop, diksap, soepen of gecondenseerde melk). Deze zijn immers niet direct drinkbaar en vergen een verdere bereiding voordat ze kunnen worden geconsumeerd. Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, erwten, mais etc.

Hoe lever ik straks een statiegeldblikje in?

U kunt een statiegeldblikje inleveren wanneer:

  • het statiegeldlogo op het blikje staat;
  • het blikje een onbeschadigde barcode heeft; en
  • het blikje in een goede staat verkeert.

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder.

Downloads

Statiegeld op blik, wat komt erbij kijken?