Handige Links

Nederland bedankt!

We leveren met zijn allen al verrassend veel blikjes en flesjes met statiegeld in. Gelukkig maar! Want daardoor belanden er steeds minder in het zwerfafval. Natuurlijk weten we dat inleveren soms nog wennen is. Maar we zien dat er steeds meer statiegeldverpakkingen worden teruggebracht. Sinds juni 2021 zijn er al 3.777.774.057 flessen en flesjes ingeleverd. En sinds april 2023 al 1.608.036.047 blikjes. We zijn op de goede weg maar zijn pas echt tevreden als 90% van die flesjes en blikjes terugkomt. Zodat het materiaal daarvan opnieuw gebruikt kan worden. Dankzij jou. Veel dank daarvoor!

Ondertussen gaan wij in volle vaart door om het inleveren van plastic flessen en blikjes nog makkelijker te maken. Wij zijn zeer gecommitteerd om de wettelijke inzameldoelen voor plastic flessen en blikjes zo snel mogelijk te behalen. Daar werken wij iedere dag hard aan. Zo openden we 697 nieuwe innamepunten tussen januari 2023 en maart 2024. En Donnie blijf je voorlopig ook nog tegenkomen om je aan te moedigen. Blijf inleveren!

Berichten & nieuws

Holle Dolle Donnie eet zijn buikje vol op Koningsdag!

Amsterdam, 24 mei 2024

Samen met Donnie haalden we in Amsterdam een prachtig bedrag op voor de dak- en thuislozen. Bekijk de aftermovie!

Campagne Toolkit StatiegeldNederland - 2024

Leidschendam, 12 februari 2024

Op 2 april 2024 start Statiegeld Nederland met de nieuwe media campagne! Deze wordt massa mediaal ingezet om heel Nederland te bereiken. Met de campagne willen we meer focussen op gedragsverandering.

In één organisatie met de naam ‘Verpact’ klaar voor de toekomst

Leidschendam, 01 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 bundelen de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en uitvoeringsorganisaties Nedvang, KIDV en Nederland Schoon hun krachten en gaan vanaf 1 maart verder onder de naam Verpact.

Toon meer

Berichten & nieuws

Holle Dolle Donnie eet zijn buikje vol op Koningsdag!

Amsterdam, 24 mei 2024

Samen met Donnie haalden we in Amsterdam een prachtig bedrag op voor de dak- en thuislozen. Bekijk de aftermovie!

Campagne Toolkit StatiegeldNederland - 2024

Leidschendam, 12 februari 2024

Op 2 april 2024 start Statiegeld Nederland met de nieuwe media campagne! Deze wordt massa mediaal ingezet om heel Nederland te bereiken. Met de campagne willen we meer focussen op gedragsverandering.

Toon meer

De statiegeldtarieven

Grote plastic flessen van frisdranken en waters (vanaf 1 liter) € 0,25
Kleine plastic flesjes van frisdranken en waters (tot 1 liter) € 0,15
Metalen drankverpakkingen (3 liter of minder) € 0,15
100% sap flessen Vrijwillig

Welke statiegeld producten?

Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen momenteel onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden. Plastic flessen van zuivel en siropen zijn uitgesloten van het statiegeldsysteem. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder.

Heeft u een product zonder het statiegeldlogo? In veel gevallen kunt u die alsnog inleveren bij het innamepunt. U krijgt daar geen statiegeld voor, omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft.

Innamelocaties

Statiegeldflessen en -blikjes kunt u inleveren bij steeds meer verschillende innamelocaties verspreid over heel Nederland. Van supermarkt tot bemande tankstations en van bioscopen tot sportverenigingen; op steeds meer plekken worden lege plastic flessen en blikjes ingenomen.

Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

Meer informatie over innamepunten

Meest gestelde vragen & downloads

Heeft u na het lezen van de meest gestelde vragen een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Algemeen

Hoe herken ik een statiegeldfles of -blikje?

Een statiegeldfles herkent u aan het statiegeldfles logo:

 

Een statiegeldblik herkent u aan het statiegeldblik logo:

Waarom wordt mijn fles of blik niet geaccepteerd bij de automaat?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Controleer altijd of de fles het statiegeldlogo draagt, of de barcode goed leesbaar is en of de fles nog grotendeels zijn originele vorm heeft. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van de betreffende winkel.

Blikjes kunnen pas worden ingeleverd vanaf 1 april 2023. Dan zijn de systemen van de inname-apparaten ingesteld op statiegeld op blik. Ook voor blikjes geldt: controleer of het blikje een statiegeldlogo draagt, of de barcode goed leesbaar is en of het blikje nog grotendeels zijn originele vorm heeft.

Klik hier voor een overzicht waar het flesje of blikje aan moet voldoen.

Waarom mag ik geen platte/beschadigde flessen of blikjes inleveren?

De reverse vending machines (RVM) controleren de fles of het blikje op zowel de barcode als vorm. De RVM zal de plastic fles of het blikje niet herkennen als die te beschadigd is en zal die dan ook niet accepteren.

Hoeveel statiegeld zit er op plastic flessen en blikjes?

Er zit € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en waters en € 0,25 statiegeld op grote flessen.

Vanaf 1 april 2023 is er ook een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Er komt € 0,15 statiegeld op blikjes.

2. Alles over inleveren

Waar kan ik mijn statiegeldflessen en -blikjes inleveren?

U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

 

Hoe lever ik een statiegeldfles of -blikje in?

U kunt een statiegeldfles en -blik (vanaf 1 april 2023) inleveren wanneer:

  • het statiegeldlogo op het etiket van de fles staat;
  • de fles of het blikje een onbeschadigde barcode heeft;
  • de fles of het blikje in goede staat verkeert; en
  • de fles liefst nog een dop heeft.

Klik hier voor het overzicht

Kan ik een fles of blikje zonder statiegeldlogo ook inleveren?

Een innamepunt bepaalt zelf of zij ook flesjes of blikjes zonder statiegeldlogo innemen. Als zij ervoor kiezen om deze wel in te nemen dan krijgt u hier geen statiegeld voor terug omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft. Indien een innamepunt deze flesjes of blikjes niet inneemt, dan kunt u deze kwijt bij het PMD-afval.

Downloads

Bedrijfsgegevens Statiegeld Nederland
Fotobibliotheek

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmpje telcentrum

 Download mp4-bestand