Statiegeld in Nederland

Op de Nederlandse markt worden jaarlijks meer dan 600 miljoen grote en 900 miljoen kleine statiegeldflessen verkocht. Wij, Statiegeld Nederland, zijn de uitvoeringsorganisatie van statiegeld op plastic flessen en streven naar meer gerecyclede flessen en minder flessen in de natuur. Ons doel is om 90% van deze plastic flessen weer in te nemen en daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland. Samen kunnen we die doelstelling halen!

In Nederland zit er statiegeld op zowel grote als kleine plastic flessen van frisdrank en water. Producenten van 100% sap kunnen vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem. Zo kunnen nog meer plastic flessen worden ingezameld en gerecycled.

Berichten & nieuws

Registratie innamepunten

Leidschendam, 28 april 2022

Er zijn meerdere meldingen binnengekomen dat het registratieformulier niet werkt of dat het erg lang duurt voordat het formulier wordt verzonden.

Nieuwe campagne: Lever ze in!

Leidschendam, 07 april 2022

Wij zijn een nieuwe campagne gestart om mensen te motiveren om kleine plastic statiegeldflesjes in te leveren. “Kleine plastic statiegeldflesjes gooien we toch niet weg? Lever ze in!”

Amber, Milan en Roan in actie voor Giro 555!

Leidschendam, 28 maart 2022

Afgelopen weken hebben we gemerkt dat heel Nederland in actie komt voor Giro 555, zo ook Amber (9), Milan (7) en Roan (6).

Toon meer

Berichten & nieuws

Registratie innamepunten

Leidschendam, 28 april 2022

Er zijn meerdere meldingen binnengekomen dat het registratieformulier niet werkt of dat het erg lang duurt voordat het formulier wordt verzonden.

Nieuwe campagne: Lever ze in!

Leidschendam, 07 april 2022

Wij zijn een nieuwe campagne gestart om mensen te motiveren om kleine plastic statiegeldflesjes in te leveren. “Kleine plastic statiegeldflesjes gooien we toch niet weg? Lever ze in!”

Toon meer

De statiegeldtarieven

Het nieuwe statiegeldsysteem is officieel ingegaan op 1 juli 2021. Sinds die tijd wordt er € 0,15 statiegeld geheven op kleine plastic flessen en € 0,25 statiegeld op grote plastic flessen van frisdranken en waters. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van de fles en krijgt u weer terug als u de fles inlevert bij een innamepunt (behalve als het een donatielocatie is).

Welke plastic flessen

Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden. Plastic flessen van zuivel en siropen zijn uitgesloten van het statiegeldsysteem.

Heeft u een plastic fles zonder het statiegeldlogo? In veel gevallen kunt u die alsnog inleveren bij het innamepunt. U krijgt daar geen statiegeld voor, omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft.

Innamelocaties

Statiegeldflessen kunt u inleveren bij steeds meer verschillende innamelocaties verspreid over heel Nederland. Van supermarkt tot bemande tankstations en van bioscopen tot sportverenigingen; op steeds meer plekken worden lege plastic flessen ingenomen.

Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

Meer informatie over innamepunten


Meest gestelde vragen & downloads

Heeft u na het lezen van de meest gestelde vragen een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Algemeen

Hoe herken ik een statiegeldfles?

Een statiegeldfles herkent u aan het statiegeldlogo.

 

Waarom wordt mijn fles niet geaccepteerd bij de automaat?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Controleer altijd of de fles het statiegeldlogo draagt, of de barcode goed leesbaar is en of de fles nog zijn originele vorm heeft. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van de betreffende winkel.

Waarom mag ik geen platte/beschadigde flessen inleveren?

De reverse vending machines (RVM) controleren de fles op zowel de barcode als vorm. De RVM zal de plastic fles niet herkennen als die te beschadigd is en zal die dan ook niet accepteren.

Hoe zit het met statiegeld op blik?

Vanaf 31 december 2022 wordt er statiegeld geheven op blik. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor statiegeld op plastic flesjes. Voor verdere vragen over statiegeld op blik kunt u contact opnemen via info@statiegeldblik.nl.

Hoeveel statiegeld zit er op plastic flessen?

Er zit € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en waters en € 0,25 statiegeld op grote flessen.

2. Alles over inleveren

Waar kan ik mijn statiegeldflessen inleveren?

U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

Hoe lever ik een statiegeldfles in?

U kunt een statiegeldfles inleveren wanneer:

  • het statiegeldlogo op het etiket van de fles staat;
  • de fles een onbeschadigde barcode heeft;
  • de fles in de originele vorm verkeert; en
  • liefst nog een dop heeft.
Kan ik een fles zonder statiegeldlogo ook inleveren?

Een innamepunt bepaalt zelf of zij ook flesjes zonder statiegeldlogo innemen. Als zij ervoor kiezen om deze wel in te nemen dan krijgt u hier geen statiegeld voor terug omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft. Indien een innamepunt deze flesjes niet inneemt dan kunt u deze kwijt bij het PMD-afval.

Downloads

Fotobibliotheek

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmpje telcentrum

 Download mp4-bestand