Statiegeld in Nederland

In Nederland worden jaarlijks meer dan 700 miljoen grote plastic flessen, 1 miljard kleine plastic flessen en ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem op plastic flessen en blik. Wij streven naar meer gerecycled materiaal en minder afval in de natuur. Ons doel is om 90% van alle blikjes en plastic drankflessen (kleine én grote plastic flessen, met én zonder statiegeld) weer in te nemen en daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland. Samen kunnen we die doelstelling halen!

In Nederland zit er statiegeld op kleine en grote plastic flessen van frisdrank en water. Producenten van 100% sap kunnen vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem. Zo kunnen nog meer statiegeldproducten worden ingezameld en gerecycled! Sinds 1 april 2023 is er ook een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud tot en met 3 liter.

Berichten & nieuws

De Jeugd van Tegenwoordig - Das Monnie Bro (Statiegeld op Blik)

Leidschendam, 09 augustus 2023

De Jeugd van Tegenwoordig heeft een nummer gemaakt voor statiegeld op blik!

Communicatietoolkit Statiegeld Nederland

Leidschendam, 03 juli 2023

Via de toolkit downloadt u verschillende campagnematerialen, teksten, beelden en logo’s.

Vandaag werd het eerste blikje met statiegeld ingeleverd

Leidschendam, 27 maart 2023

Een belangrijke stap op weg naar de officiële start van het statiegeldsysteem op blikjes op zaterdag 1 april.

Toon meer

Berichten & nieuws

De Jeugd van Tegenwoordig - Das Monnie Bro (Statiegeld op Blik)

Leidschendam, 09 augustus 2023

De Jeugd van Tegenwoordig heeft een nummer gemaakt voor statiegeld op blik!

Communicatietoolkit Statiegeld Nederland

Leidschendam, 03 juli 2023

Via de toolkit downloadt u verschillende campagnematerialen, teksten, beelden en logo’s.

Toon meer

De statiegeldtarieven

Het statiegeldsysteem op blikjes is op 1 april 2023 ingegaan. Sindsdien wordt er € 0,15 statiegeld geheven op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Op 1 juli 2021 is het statiegeldsysteem op kleine plastic flesjes van frisdranken en waters ingegaan. Ook op deze drankverpakkingen wordt € 0,15 statiegeld geheven. Op de grote plastic flessen van frisdranken en waters wordt € 0,25 statiegeld geheven. Het statiegeldbedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van een fles of blikje. U krijgt dit bedrag terug wanneer u de verpakking inlevert bij een innamelocatie. Wanneer de statiegeldverpakking bij een donatiepunt wordt ingeleverd, zal het bedrag worden overgemaakt naar een goed doel.

Welke statiegeld producten?

Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen momenteel onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden. Plastic flessen van zuivel en siropen zijn uitgesloten van het statiegeldsysteem. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder.

Heeft u een product zonder het statiegeldlogo? In veel gevallen kunt u die alsnog inleveren bij het innamepunt. U krijgt daar geen statiegeld voor, omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft.

Innamelocaties

Statiegeldflessen kunt u inleveren bij steeds meer verschillende innamelocaties verspreid over heel Nederland. Van supermarkt tot bemande tankstations en van bioscopen tot sportverenigingen; op steeds meer plekken worden lege plastic flessen ingenomen. We zorgen ervoor dat er op 1 april 2023 een robuust en klantvriendelijk systeem klaar staat voor de inname van blik. De drankblikjes zullen op dezelfde manier worden ingenomen als de plastic statiegeldflesjes.

Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

Meer informatie over innamepunten

Meest gestelde vragen & downloads

Heeft u na het lezen van de meest gestelde vragen een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Algemeen

Hoe herken ik een statiegeldfles of -blikje?

Een statiegeldfles herkent u aan het statiegeldfles logo:

 

Een statiegeldblik herkent u aan het statiegeldblik logo:

Waarom wordt mijn fles of blik niet geaccepteerd bij de automaat?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Controleer altijd of de fles het statiegeldlogo draagt, of de barcode goed leesbaar is en of de fles nog grotendeels zijn originele vorm heeft. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van de betreffende winkel.

Blikjes kunnen pas worden ingeleverd vanaf 1 april 2023. Dan zijn de systemen van de inname-apparaten ingesteld op statiegeld op blik. Ook voor blikjes geldt: controleer of het blikje een statiegeldlogo draagt, of de barcode goed leesbaar is en of het blikje nog grotendeels zijn originele vorm heeft.

Klik hier voor een overzicht waar het flesje of blikje aan moet voldoen.

Waarom mag ik geen platte/beschadigde flessen of blikjes inleveren?

De reverse vending machines (RVM) controleren de fles of het blikje op zowel de barcode als vorm. De RVM zal de plastic fles of het blikje niet herkennen als die te beschadigd is en zal die dan ook niet accepteren.

Hoeveel statiegeld zit er op plastic flessen en blikjes?

Er zit € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en waters en € 0,25 statiegeld op grote flessen.

Vanaf 1 april 2023 is er ook een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Er komt € 0,15 statiegeld op blikjes.

2. Alles over inleveren

Waar kan ik mijn statiegeldflessen en -blikjes inleveren?

U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

 

Hoe lever ik een statiegeldfles of -blikje in?

U kunt een statiegeldfles en -blik (vanaf 1 april 2023) inleveren wanneer:

  • het statiegeldlogo op het etiket van de fles staat;
  • de fles of het blikje een onbeschadigde barcode heeft;
  • de fles of het blikje in goede staat verkeert; en
  • de fles liefst nog een dop heeft.

Klik hier voor het overzicht

Kan ik een fles of blikje zonder statiegeldlogo ook inleveren?

Een innamepunt bepaalt zelf of zij ook flesjes of blikjes zonder statiegeldlogo innemen. Als zij ervoor kiezen om deze wel in te nemen dan krijgt u hier geen statiegeld voor terug omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft. Indien een innamepunt deze flesjes of blikjes niet inneemt, dan kunt u deze kwijt bij het PMD-afval.

Downloads

Bedrijfsgegevens Statiegeld Nederland
Fotobibliotheek

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmpje telcentrum

 Download mp4-bestand

P/I Nieuwsbrief